Halihoo!
Tegnap gondolkoztam, hogy mitkéne sütni. Rengeteg jogobella joghurt volt a hűtőbe úgyhogy valami joghurtossütibe gondolkoztam. Végül amelett a kreáció melett döntöttem, hogy sütök egy piskótát rá pedig csinálok 2 féle joghurtréteget, barackosat és epreset. A joghurt tetszés szerint lehet akármilyen ízesítésű. A piskótám teteje egy picit megpirult, de nem lehetett rajta egyáltalán érezni. Egyik percbe még belenéztem a sütőbe és teljesen világos volt utána, meg körülbelül egy perc múlva megint megniztem és akkor meg már teljesen megvolt pirulva a teteje. De sebaj, a lényeg az hogy finom lett. Málnaszörpel leöntve a legjobb.
Mi is kell hozzá?
a piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál rétesliszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- a tepsi kikenéséhez margarin és liszt
a joghurt rétegekhez:
- 2-2 doboz kétféle 110g-os joghurt
- 1 csomag étkezési zselatin
- 5 evőkanál víz
- 50 g cukor
- 1 tasak vanilincukor
- 2 evőkanál citromlé
- 125 ml tej
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral és a szódabikarbónával nagyon habosra felvertem. Hozzáadtam a lisztet majd pedig a már kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgattam. Vigyázni kell nehogy a hab összetörjön. Egy köralakú kb 26cm-es átmérőjű tepsit kivajaztam és kizsíroztam alaposan. Belentöttem a tésztát és előmelegített sütőbe tettem. 14-15 percig kell sütni 180 fokon. Miután elzártam a sütőt kicsit hagytam állni a sütőbe.
A joghurtrétegekhez a joghurtokat külön tálakba elkevertem a cukor, a vanilincukor, a citromlé és a tej felével. Az étkezési zselatint pedig egy kis tálkába elkevertem a vízzel, majd pedig hagytam állni 10 percig. A zselatint kettéválasztom és egy fazékba felolvasztom és miután leveszem a gázról hozzákeverem az egyikfajta joghurtos-tejes-cukros-vaniliás-citromos levet. 5-10 percre berakom a hűtőbe hogy szilárduljon, majd pedig ráöntöm a piskótára, úgyhogy a piskótát bennehagytam a sütőformába. berakom a hűtőbe és miután megszilárdult rajta az első réteg ugyanezt teszem a 2. réteggel is.
Ez egy féligmeddig saját találmány:)